Διαύγεια RSS - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛ. ΡΟΔΟΠΗΣ

16.11.11

Στόχοι και σκοποί του Συνδυασμού ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Ο συνδυασμός μας, «Προοπτική Ανάπτυξης των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του Νομού Ροδόπης», ήταν αποτέλεσμα της αγωνίας που νιώθουμε όλοι σαν επαγγελματίες για την Ροδόπη συνολικά και βέβαια για τις επιχειρήσεις μας, και τις δουλειές μας.


Δε χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να πει με βεβαιότητα πως έρχονται δύσκολες μέρες. Αυτό είναι δεδομένο, βέβαιο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε; Πως αντιδρούμε;


Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες πρέπει να παλέψουμε.


Το Επιμελητήριο δεν είναι ένα κενό γράμμα, ένας διακοσμητικός θεσμός.


Είναι ένα εργαλείο που μπορούμε και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερέψουμε το κλίμα για την επιχειρηματικότητα στην Ροδόπη μας.

Χρειάζεται αγωνιστική προσέγγιση, διάθεση για δουλειά και εξωστρέφεια.


Μέσα από το Επιμελητήριο μπορούμε να δράσουμε και να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας κάνουν να πάρουμε ανάσα και να αναπτυχθούμε.


Πρέπει το Επιμελητήριο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει τους επαγγελματίες με όλες του τις δυνάμεις. Το σημειώνουμε όσο πιο επίσημα γίνεται.


Κάθε προεκλογικός αγώνας, φέρνει αντιπαράθεση. Δε γίνεται αλλιώς.

Αμέσως μετά τις εκλογές οι αντιπαραθέσεις τελειώνουν. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν. Δεν κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να φαγωθούμε μεταξύ μας.

Εμείς ξέρουμε πως χρειάζεται ενότητα για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία.


Αναπτύσσουμε παρακάτω τους στόχους και τους σκοπούς του συνδυασμού μας.


1. Πρώτα και κύρια θέλουμε το Επιμελητήριο να έχει κύρος και δυναμική.
Να σηκώσει ανάστημα και να αξιώσει το ρόλο του ισότιμου συνομιλητή σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κάθε επαγγελματία, του κάθε βιοτέχνη.
Βασικός άξονας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι η διαφάνεια στη λειτουργία του Επιμελητηρίου με δημοσίευση απολογισμού ανά εξάμηνο.
Πρέπει κάθε μέλος του επιμελητηρίου να γνωρίζει ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι εισφορές του.

2. Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συγγενής αιρετού αντιπροσώπου στο επιμελητήριο να εργαστεί στο επιμελητήριο είτε ως υπάλληλος είτε ως εξωτερικός συνεργάτης.

3. Το Επιμελητήριο, έχει έσοδα και συνδρομές.
Αυτά δεν μπορεί να τα συσσωρεύει.
Το Επιμελητήριο, δεν είναι τράπεζα.
Πρέπει τα έσοδα να είναι ανταποδοτικά για τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται, με διαφάνεια, και με προτάσεις, για να επιστρέφουν στον επαγγελματία.

4. Το Επιμελητήριο πρέπει να δικαιώσει το λόγο ύπαρξής του. Που είναι να αναλαμβάνει ρόλο συμβουλευτικό, υποστηρικτικό και αναπτυξιακό σε κάθε επιχείρηση. Προβλήματα καθημερινής πρακτικής, ζητήματα νομοθετικού πλαισίου, αναπτυξιακές προοπτικές, επίλυση σε θεσμικό επίπεδο φορολογικών και τραπεζικών δυσχερειών.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που τα συναντάει ο επαγγελματίας κάθε μέρα μπροστά του.

5. Σε τοπικό, αλλά πολύ ουσιαστικό επίπεδο, το Επιμελητήριο πρέπει να συνδεθεί με τους φορείς διοίκησης και με το Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η κατεύθυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στους τομείς ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς όπως είναι οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων και οι συνεργατικοί μηχανισμοί (clusters). Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η επιμόρφωση, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε καινοτομίες και δυνατότητες που αναδύονται είναι τα εργαλεία με τα οποία θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη της απομόνωσης. Να αποτελεί εργασία διπλωματική για τους επί πτυχίο φοιτητές η εκπόνηση business plan σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που το Επιμελητήριο θα κατηγοριοποιήσει. Η δομή αυτή, είναι ένας μηχανισμός εξασφάλισης των επιχειρήσεων και δίνει στους απόφοιτους (αλλά και στους ερευνητές εργαζομένους) μια νέα επαγγελματική διέξοδο, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου περιβάλλοντος ανάπτυξης με μείωση των ρίσκων αποτυχίας.

6. Το Επιμελητήριο πρέπει να συμμετέχει ενεργά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των Δήμων και της Περιφέρειας. Η διαχείριση των πόρων, τα κονδύλια και η κατανομή τους, οι αποφάσεις για επενδύσεις στην Ροδόπη είναι θέματα που πρέπει να τα μαθαίνουμε πρώτοι και όχι τελευταίοι.
Και πρέπει να ακούνε τις δικές μας τις προτάσεις, τις δικές μας τις θέσεις και τις αντιρρήσεις.

7. Πρέπει άμεσα το Επιμελητήριο να προχωρήσει σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν δομές κοινής ωφέλειας.
Αυτή είναι η ευρωπαϊκή τάση, η συμμετοχή υγιών συνεργαζόμενων επιχειρήσεων στους τομείς της κοινής ωφέλειας, έτσι ώστε να παρακάμπτονται η γραφειοκρατία και οι αργοί κρατικοί μηχανισμοί.

8. Το Επιμελητήριο πρέπει και μπορεί να ανοιχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του διεκδικώντας και τεχνογνωσία και συμμαχίες και άντληση κεφαλαίων.
Και επίσης πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να επιβάλλει στις αγορές τα δυνατά του χαρτιά: το όποιο τουριστικό προϊόν, τα προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης, τα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται στην Ροδόπη καθώς και το πλαίσιο παροχής άριστων εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Η Ροδόπη έχει εξαίρετη παραγωγή, πρότυπη μεταποίηση και άριστο δίκτυο υπηρεσιών.
Αυτό το πρόσωπο πρέπει να το προβάλλουμε σταθερά, επίμονα, αισιόδοξα και με αυτοπεποίθηση.
Έτσι θα διεκδικήσουμε και προγράμματα ευρωπαϊκά και εθνικά και θα εισχωρήσουμε σε αγορές που ο καθένας ατομικά δεν έχει τη δύναμη να ανοιχτεί.

9. Προχωρούμε σε άμεση καταγραφή των προβλημάτων όλων των επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάμε μια βάση δεδομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε επιχείρηση.

10. Τέλος στη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να ενωθούμε κάτω από την αιγίδα του Επιμελητηρίου και να παλέψουμε για τα άμεσα και τρέχοντα ζητήματα: φορολογικό πλαίσιο, ασφαλιστικές εισφορές, τραπεζικές πρακτικές, συνθήκες ανταγωνισμού.


Η ¨ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ¨ έχει στόχο να ενώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις στη Ροδόπη, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αναπτυξιακή τροχιά για την στήριξη της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας, με ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ¨ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ¨ δεν είναι απλά ένα νέο όνομα συνδυασμού που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, αλλά είναι μια νέα προσπάθεια, νέων ανθρώπων στη βάση μιας οργανωμένης και συντεταγμένης αλλαγής του οικονομικού μας μοντέλου.

Ζητούμε τη στήριξη από αυτούς που όραμά τους έχουν ένα σύγχρονο Επιμελητήριο, από αυτούς που θέλουν να ταράξουν τα νερά και που πραγματικά πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να γεννηθεί κάτι καινούργιο.

Τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους ανθρώπους δηλαδή που θα πάρουν στις πλάτες τους τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη της περιοχής μας και την τύχη του τόπου μας.

Η αισιοδοξία καθώς και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής, αποτελεί το κύριο ανάχωμα απέναντι στο βαρύ κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το οποίο σήμερα όλοι βιώνουμε και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία στο άμεσο μέλλον. Μια νέα πολιτική εφαρμογής δράσεων, υποστήριξης και αναβάθμισης της ψυχολογίας της τοπικής μας οικονομίας και όχι μέσα από επικοινωνιακές δράσεις και φιέστες. Επειδή η Οικονομία και το συναίσθημα συνδέονται άμεσα, θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ενέργεια, την δημιουργία πραγματικού κλίματος αισιοδοξίας μέσα από νέες προτάσεις και ιδέες.

Επιδιώκουμε καθαρά την οριζόντια και κάθετη διάχυση των πλεονεκτημάτων σε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, μέχρι και την μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η οποία υποφέρει ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και την εξάπλωση των εμπορικών και πολυεθνικών κέντρων. Από όλα τα προηγούμενα μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι τώρα όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητη η υλοποίηση μιας καλής ευνοούμενης επιθετικής πολιτικής εκ μέρους του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Ροδόπης, η οποία θα προβλέπει και θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές εξελίξεις της δύσκολης εποχής την οποία διανύουμε. Και όταν μιλάμε για επιθετική πολιτική εννοούμε εξωστρέφεια, προβολή, επικοινωνία, προώθηση και συνεχής μετεκπαίδευση

Το Επιμελητήριο που μας αξίζει, μπορεί και πρέπει να παίξει έναν νέο πρωταγωνιστικό και καθαρά αναπτυξιακό ρόλο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας. Μπορεί και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που όλοι έχουμε ανάγκη.

Ο Συνδυασμός μας ΕΙΝΑΙ το Καινούργιο,

το Πρωτοπόρο, η Πρόοδος, η Δημιουργία,

η Διαφορετική Αντίληψη για το Διοικώ,

Επιχειρώ, Γνωρίζω, Συνεργάζομαι, Αξιοποιώ!


· Είναι η ώρα που πρέπει τα μέλη μας να αποφασίσουν να ξεκινήσουμε γρήγορα όλοι μαζί προς τα μπρος.


· Με μια Διοίκηση άλλης αντίληψης από τις προηγούμενες. Που το κέντρο αυτής της αντίληψης είναι τα μέλη της, η Επιχειρηματική τους εξέλιξη, η Δημιουργική Ανταπόδοση στην Κοινωνία που ζούμε.


· Η Διοικητική Επιτροπή και Πρωτίστως ο Πρόεδρος, είναι οι εκφραστές των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτοί που θα συντονίσουν την Συλλογική προσπάθεια των μελών μας.


· Εγγύηση όλων αυτών, είναι οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε μέσα στις οποίες θα λειτουργήσουμε. Διαφάνεια, Δημοσιότητα, Έλεγχος. Είναι η Καθολική και Μαζική Συμμετοχή των μελών μας σε κάθε προσπάθεια του φορέα μας.


Ο Νομός Ροδόπης έχει τις προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να τον ξεκολλήσουν από την τελευταία θέση ανάπτυξης και να τον οδηγήσουν σε κορυφαίες θέσεις. Αυτό δεν είναι υπερβολή.



Ο Συνδυασμός μας και ο Επικεφαλής του, είναι αυτός που εγγυάται αυτή την πορεία.



Γιατί είναι το Καινούργιο. Γιατί δεν Φοβόμαστε τους καιρούς. Γιατί είμαστε Αποφασισμένοι. Γιατί έχουμε την Γνώση και την Δύναμη.




Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στις εκλογές του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

στις 05 & 06 -12-2011 και να στηρίξετε με την ψήφο σας τον Συνδυασμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: