Διαύγεια RSS - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛ. ΡΟΔΟΠΗΣ

18.11.11

«Η προεδρία στο ΕΒΕ.Ρ δεν είναι κληρονομική διαδοχή»

Την άποψη ότι το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια και μάλιστα με το Πανεπιστήμιο και δη τις οικονομικές σχολές του Δημοκριτείου εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή ο έτερος των υποψηφίων για την προεδρία Μιχάλης Βεζυργιαννίδης. Ο κ. Βεζυργιαννίδης που ασχολείται ενεργά με τον φορέα από το 2000, μίλησε επίσης για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αλλά και για την ανάγκη το επιμελητήριο να γίνει προσιτό προς τα μέλη του. «Ο


επαγγελματίας πρέπει να πίνει τον πρωινό καφέ του στο επιμελητήριο» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ απαντά και στα όσα λέχθηκαν από τον κ. Λιούρτα κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στην συνέντευξη του Αργύρη Αργυρόπουλου….

Θέλουμε δομική ανάπτυξη για το επιμελητήριο



ΠτΘ: Γιατί κατεβαίνετε υποψήφιος στις εκλογές του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου;
Μ.Β.:
Από το 1997 που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Οικονομικό Τμήμα και αποφάσισα να μην δραστηριοποιηθώ με τον συγκεκριμένο τομέα, λειτουργώντας ένα φοροτεχνικό- φορολογικό γραφείο ή να ασχοληθώ με επενδύσεις- να σημειώσω βέβαια ότι διατηρώ την ιδιότητά μου ως οικονομολόγος- αποφάσισα να συνεχίσω τη δραστηριοποίησή μου μέσα από τα καταστήματα τα οποία διατηρώ, αλλά και να ασχοληθώ με τα κέντρα που λαμβάνουν τις αποφάσεις είτε αυτά είναι συνδικαλιστικά, όπως η Ομοσπονδία, είτε με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο που σαν ομπρέλα καλύπτει τους επαγγελματίες. Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε το 2000, άρα μιλάμε για χρόνια εμπειρίας και μια θέση την οποία έχω κτίσει και την έχω προσδιορίσει ως πορεία μόνος μου. Υπάρχουν άνθρωποι που με ακολουθούν σε αυτή την πορεία όπως και άλλοι που τους ακολουθώ. Θεωρώ ότι η στιγμή είναι κατάλληλη, όχι τόσο όσον αφορά στην εμπειρία μου, αλλά έχει να κάνει και με το timing της απουσίας ενός μοντέλου ανάπτυξης το οποίο δεν υπάρχει στην περιοχή μας. Αυτή καθαυτή η καταγραφή αφορά το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα και την προοπτική της ανάπτυξης που θέλουμε να δώσουμε στους επαγγελματίες.

ΠτΘ: Το επιμελητήριο ποιο ρόλο μπορεί να παίξει σε αυτή την προοπτική ανάπτυξης και σε αυτό το έλλειμμα που περιγράψατε και παρατηρείται στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια;
Μ.Β.:
Το επιμελητήριο σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ως φορέας που μπορεί και πρέπει να δώσει ανάπτυξη είναι αυτό το οποίο με ένα εναγκαλισμό των μελών του θα μπορεί να πάρει ιδέες, γνώμες να μπορεί να τις σχηματοποιήσει έτσι ώστε να τις εισηγηθεί στα υπουργεία, είτε αυτό λέγεται Ανάπτυξης είτε Οικονομικών. Εκτός όμως από αυτό θα πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος και προς τους επαγγελματίες για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν. Υποστηρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν κάποια καταστήματα γιατί υπάρχει κάποιος κορεσμός και άρα να μπορεί το επιμελητήριο να τους ενημερώνει ότι υπάρχει αυτός ο κορεσμός. Και τέλος, αυτό που θα μπορούσε το επιμελητήριο να κάνει εδώ και πολλά χρόνια, ένα πολύ σημαντικό για εμάς επίτευγμα, είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την οποία όλοι ευαγγελιζόμαστε αλλά κανείς δεν έχει κάνει. Πώς όμως να το κάνει όταν το λέμε μόνο για να το λέμε προεκλογικά. Δεν μιλάμε έτσι, αλλά καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση προς τα τμήματα οικονομικών που φιλοξενούνται στην πόλη μας και τα οποία θα πρέπει σε συνεργασία με το επιμελητήριο να εκπονούν είτε την πτυχιακή τους εργασία, να κάνουν ένα business plan ένα τρόπο διαχείρισης των επαγγελματιών και βιοτεχνών για την πορεία τους στην επόμενη πενταετία. Αυτό το πόνημα για τους φοιτητές θα σημαίνει κάποιες μονάδες για την πτυχιακή τους εργασία ή για τον βαθμό τους πτυχίου τους, για τον επαγγελματία όμως από την άλλη θα σημαίνει τους όρους βιωσιμότητάς του και αυτό γίνεται αντιληπτό ότι θα αποτελέσει την αρχή για ένα δέσιμο με το πανεπιστήμιο όχι σαν επικοινωνιακό τρικ ούτε καν σε μορφές συνδιαλλαγής. Θέλουμε να υπάρξει μια δομική ανάπτυξη.

ΠτΘ: Πού χώλαινε μέχρι σήμερα η λειτουργία του επιμελητηρίου με δεδομένο ότι και εσείς ήσασταν μέλος της διοίκησης και μάλιστα οικονομικός επόπτης; Από πού προκύπτει η αναγκαιότητα ενός νέου συνδυασμού;
Μ.Β.:
Είμαι μέλος της διοίκησης που ολοκληρώνει την θητεία της στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε μια προσπάθεια αρκετοί σύμβουλοι για να υπάρξει κάτι διαφορετικό. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις…

ΠτΘ: Ο κ. Αργυρόπουλος είπε στη συνέντευξή του ότι ήταν και είναι φίλος ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης και κανείς δεν του ζητούσε να μη μιλά και ότι ήσουν ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις. Η διαφορά είναι η προεδρική καρέκλα σε αυτή την ιστορία;
Μ.Β.:
Σαφώς και όχι και το λέω και το τονίζω και υπερθεματίζω πάνω σε αυτό. Όντως έγιναν κάποιες προτάσεις που δεν εισακούστηκαν ή όλα αυτά τα οποία εμείς προτείναμε ερχόταν ο πρόεδρος και τα παρουσίαζε ως δική του προσπάθεια.

Δεν συγκρουόμαστε με τον αντίπαλο συνδυασμό

ΠτΘ: Είχατε συγκροτήσει κάποια ομάδα στο επιμελητήριο;
Μ.Β.:
Τυπικά δεν ήταν ομάδα αλλά όταν υπήρχε μια πρόταση δυναμική τη στήριζαν όλοι άσχετα με πολιτικές πεποιθήσεις. Υπήρξαν προτάσεις για το ΤΕΜΠΜΕ, για να στηριχθούν οι επαγγελματίες, προτάσεις για την εξωστρέφεια της περιοχής, προτάσεις με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το 12% για προώθηση είτε κεντρικά στην Αθήνα είτε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου είχα επιλεγεί ως εκπρόσωπος και δεν υπήρχε μια δομημένη πρόταση του επιμελητηρίου μας. Το μόνο που κάναμε όλο αυτό τον καιρό ήταν να συμφωνούμε με ό,τι μας έστελναν αυτοί οι φορείς ως τρόπο διαχείρισης. Καταθέσαμε προτάσεις στην προηγούμενη διοίκηση για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Όλα αυτά που δεν έγιναν, θεωρώ ότι μόνο μέσα από εμάς που είχαμε την δυνατότητα να βλέπουμε πώς διοικείται το επιμελητήριο, μόνο έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν. Ένας άνθρωπος που δεν είχε καμία σχέση με το επιμελητήριο, παρά μόνο έρχεται να πληρώσει τη συνδρομή του, που δεν γνωρίζει την διοίκησή του, που δεν έχει άμεση σχέση των προβλημάτων μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία και να διοικήσει το επιμελητήριο; Αυτό θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο. Άρα ξεκινά κάτι από μέσα που δεν είναι αντίθετο είναι παράλληλο, δεν είναι σύγκρουση, δεν μιλάμε για σύγκρουση, για απειλές αλλά για βίους παράλληλους που έχει να κάνει με ένα γρήγορο βηματισμό τον οποίο θέλουμε εμείς να δώσουμε και όχι αυτή τη στασιμότητα που υπάρχει σήμερα και υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν και με αδυναμία αλλά έχουν να κάνουν και με συγκεκριμένη κατεύθυνση που έχει το επιμελητήριο η οποία αφού μας βολεύει, αφού είναι υπαρκτή, και δεν μας ενοχλεί συνεχίζουμε έτσι.

ΠτΘ: Ο κ. Αργυρόπουλος μιλώντας είπε ότι σας κάλεσε τον Αύγουστο και σας είπε ότι θα κατεβεί. Σας ρώτησε αν συνεργαστείτε και εσείς του είπατε ότι αν κατεβείτε θα το μάθει πρώτος. Έτσι έγινε;
Μ.Β.:
Όχι. Με κάλεσε και μάλιστα στο κατάστημά του γιατί άρχισε να κάνει το συνδυασμό του και του είπα ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να είμαι μαζί του και ή δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το επιμελητήριο ή θα ηγηθώ νέου σχήματος γιατί είχα κάτι στο μυαλό μου. Ήθελα να κάνω μια διερεύνηση της αγοράς αν όντως υπάρχει ένα κύμα που πρέπει να εκφρασθεί. Όταν αυτό το αντιλήφθηκα έπραξα αυτό που εντίμως του είπα στο μαγαζί του, ότι, ναι, θα κατεβώ με ένα άλλο συνδυασμό. Δεν άφησα τίποτα να αιωρείται.

Όλοι οι επαγγελματίες πρέπει να γίνουμε ένα κόμμα

ΠτΘ: Κομματική ιστορία υπάρχει σε αυτό; Και οι δύο ανήκετε στον ίδιο κομματικό χώρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είστε δεμένοι με το κόμμα σας. Μήπως υπάρχει παραπολιτικά παρασκήνια πίσω απ’ αυτή την ιστορία;
Μ.Β.:
Για τα κόμματα έχουμε μια συγκεκριμένη απάντηση στον συνδυασμό μας. Είμαστε το κόμμα των επαγγελματιών. Πρέπει όλοι να γίνουμε ένα κόμμα στην περιοχή μας. Ποιος από τους πολιτικούς γνωρίζει τους όρους της επιχειρηματικότητας; Ποιος από τους βουλευτές γνωρίζει το πώς λειτουργεί το επιχειρείν σήμερα; Αν γνώριζε και η επιχειρηματικότητα επίσης το πώς λειτουργεί ο πολιτικός χώρος, θα είχαμε μέσα στη βουλή επιχειρηματίες, ανθρώπους της αγοράς. Και όμως δεν έχουμε. Άρα το κόμμα είμαστε εμείς. Από την άλλη, αν οι ιδέες που εκφράζουμε με τις οποίες θέλουμε να δώσουμε ανάπτυξη είναι αυτές που τις εκφράζουν και κάποιοι πολιτικοί χώροι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα να έρθει μαζί μας και να μας στηρίζει. Θα επαναλάβω ότι εμείς είμαστε το κόμμα των επαγγελματιών και κακώς τόσα χρόνια δεν ήμασταν και αφήναμε τα κόμματα να μας καθορίζουν. Μη ξεχνάτε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υπήρχαν δύο κομματικοί συνδυασμοί που στήριζαν τους συνδυασμούς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Κακώς γινόταν αυτό, εμείς δεν θέλουμε να το εκφράσουμε, εμείς αποτελούμε τη δυναμική, την αιχμή του δόρατος.

ΠτΘ: Υπάρχει σε όλο αυτό και μια υστεροβουλία από την άποψη ότι όσο τα κόμματα ήταν δημοφιλή τα υιοθετούσατε, ενώ τώρα που είναι αντιδημοφιλή κρατάτε αποστάσεις…
Μ.Β.:
Έχετε δίκιο αλλά αυτό έχει να κάνει με επικοινωνιακούς λόγους. Όλοι πρεσβεύουμε κάτι σαν πολίτες ενδεχομένως οι υποψήφιοι και αυτοί που ηγούνται των συνδυασμών…

ΠτΘ: Ο συνδυασμός έχει ανθρώπους που προέρχονται από πολλούς πολιτικούς χώρους;
Μ.Β.:
Ναι γιατί δεν ξέρω από πού προέρχονται! Δεν ήταν το κριτήριο για να τους διαλέξω. Το κριτήριο ήταν η φιλία και έτσι ξεκίνησα. Αυτό που έκανα ήταν μια διαλογική συζήτηση σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και όταν έβλεπα ότι υπάρχει κλίμα, γιατί κάποιοι μου έλεγαν ότι δεν τους ενδιαφέρει και θέλουν να κοιτάξουν την δουλειά τους, εγώ τους πρότεινα. Δεν μπήκα σε λογικές ότι πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις να βοηθήσεις ή μόνο εσύ είσαι ικανός να τρέξεις, ή σε έχουμε στηρίξει και σε έχουμε βοηθήσει και άρα πρέπει να είσαι μαζί μας.

ΠτΘ: Υπονοείτε ότι κάποιοι έτσι έκαναν;
Μ.Β.:
Σαφέστατα. Την εξυπηρέτηση την έκαναν υποχρέωση και υπάρχουν άνθρωποι που το δηλώνουν ευθαρσώς.

Ο κ. Λιούρτας και ο κ. Αργυρόπουλος με στήριξαν

ΠτΘ: Ο κ. Λιούρτας βγήκε χθες στο τηλέφωνο και εν αντιθέσει με τον κ. Αργυρόπουλο που ήταν μετριοπαθής ήταν καταπέλτης εναντίον σας, σαν να είχε προηγούμενα μαζί σας. Είπε ότι ο δεκανέας δεν μπορεί να γίνει στρατηγός, όποιος δεν περιμένει τη σειρά του τρώει το κεφάλι του, η κοινωνία αξιολογεί πορείες και καταστάσεις. Ο κ. Λιούρτας ήταν οκτώ χρόνια πρόεδρος…
Μ.Β.:
Μία λέξη θα κρατήσω από όλα αυτά που είπατε. «Ήταν». Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος πρέπει να κλείνει τον κύκλο του και «τα στερνά να τιμούν τα πρώτα». Δεν γνωρίζω τους λόγους που έχει τέτοια ένταση εναντίον μου.

ΠτΘ: Υπάρχει προσωπική κόντρα;
Μ.Β.:
Από μένα προσωπικά, όχι. Έχω επανειλημμένα πει ότι τόσο ο κ. Αργυρόπουλος όσο και ο κ. Λιούρτας με βοήθησαν, με στήριξαν. Οφείλω να το ομολογήσω. Δεν θα καταφερθώ ποτέ κατά άλλων, πόσω μάλλον για ανθρώπους που με στήριξαν. Θεωρώ ότι αυτό γίνεται με όρους και λόγους προεκλογικούς και ότι δεν έχει να κάνει με τη σειρά. Αν θεωρούν ότι η προεδρεία στο επιμελητήριο είναι κληρονομική, ας βάλουμε τότε όρους οικογενειοκρατίας ή ιδιοκτησιακούς, που πρέπει να το αφήσει και σε ποιον να το παραδώσει.

Λέμε όχι στις συμφωνίες του παρασκηνίου

ΠτΘ: Ο κ. Αργυρόπουλος είπε ότι σας είπε ότι θα κάνει πρόεδρος δύο χρόνια και μετά θα αναλάβετε εσείς την προεδρία. Έγινε αυτή η συζήτηση;
Μ.Β.:
Αυτό το επιχείρημα ήταν που με έκανε να ξεκινήσω την προσπάθεια και πολύ απλά να ρωτήσω, αν θα επιλέξουμε αυτόν τον πρόεδρο που δηλώνει ότι σε δύο χρόνια θα φύγει. Αυτόν που θέλει να πει ότι βγήκε πρόεδρος και μετά δεν τον ενδιαφέρει η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρηματίες. Μόνο να βγω για να πω ότι βγήκα; Δεν δέχομαι τέτοιου είδους συνδιαλλαγές για να γίνω πρόεδρος. Δεν θέλω να γίνω πρόεδρος αλλά να εκφράσω ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Δεν ήθελα ούτε καν να αναφερθώ σε αυτή την πρότασή του. Είναι ντροπή. Να βγω να πω ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα κοροϊδεύουμε τους επαγγελματίες. Έχουμε όραμα τετραετίας, οκταετίας, έχουμε ανθρώπους που στελεχώνουν το επιμελητήριο και θέλουν να παράξουν. Μακάρι να μην το δει αυτό ο τόπος μας.

ΠτΘ: Λέτε δηλαδή όχι στις συμφωνίες παρασκηνίου;
Μ.Β.:
Σαφέστατα.

Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του επιμελητηρίου

ΠτΘ: Είσαστε οικονομικός επόπτης του επιμελητηρίου και άρα είχατε πρόσβαση σε όλη τη διαχείριση. Έχετε εικόνα ότι αυτή η διαχείριση είχε πρόβλημα σε κάποιο σημείο της;
Μ.Β.:
Όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Έτσι κι αλλιώς ελεγχόμαστε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ορισμένοι επαγγελματίες ευνοήθηκαν περισσότερο από το επιμελητήριο και για αυτό πρότασή μου ήταν το επιμελητήριο να κάνει κύκλο να περνά από όλους τους επαγγελματίες. Αυτά δεν είναι επί της παρούσης να ειπωθούν και δεν μπορεί να στηριχθεί σε αυτά επιχειρηματολογία για να δημιουργήσει δεδομένα. Όλα αυτά τα έκαναν όλες οι διοικήσεις.

ΠτΘ: Έχει η πρωτοβουλία σας σχέση με την γενιά σας;
Μ.Β.:
Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την δική μας γενιά, των νέων, ανθρώπων που θέλουν να αποτινάξουν την κατάσταση που ζούμε την οποία αποδεχόμαστε από την προηγούμενη γενιά, μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δώσουμε προοπτική έχουμε συγκεκριμένη στόχευση η οποία έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του επιμελητηρίου με τα μέλη του και άρα μιλάμε για μια νέα γενιά και να δώσουμε μια λέξη κλειδί, πρέπει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη.

Θέλουμε οι μικροεπαγγελματίες να πίνουν τον πρωινό καφέ τους στο επιμελητήριο

ΠτΘ: Τα μέλη σας είναι μικροεπαγγελματίες. Το βάρος της διοίκησης που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί πολλές φορές ότι δεν υπάρχει και η ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό του καθενός για το τι ακριβώς είναι ο επιμελητήριο και ποια είναι η αποστολή του.
Μ.Β.:
Έτσι είναι και έτσι γινόταν μέχρι τώρα. Ήμουν μέλος αυτή της προσπάθειας, εμείς τώρα θέλουμε κάτι καινούργιο να προτάξουμε. Η διαφορά μας είναι ότι θέλουμε να προτάξουμε ως θέμα τη λειτουργία και το σκοπό του επιμελητηρίου που είναι άγνωστα στον μικροεπαγγελματία. Και αυτό γιατί ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε την αίσθηση να χτυπήσει την πόρτα του επιμελητηρίου και να έρθει εκεί. Επαναλαμβάνω πάντα ότι τον πρωινό του καφέ ο επαγγελματίας πρέπει να τον πίνει στο επιμελητήριο. Να τρέχει στο επιμελητήριο για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί από το κλείσιμο της επιχείρησης ή για να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξής της ή δεν έχει σήμερα χρήματα για να πληρώσει το ΦΠΑ ή ότι φιλοξενεί ένα φίλο από την Τουρκία και δεν ξέρει πού να τον πάει. Ό,τι πρόβλημα ή θετικό έχει να έρχεται και να πίνει καφέ στο επιμελητήριο, να ακούει να μαθαίνει και να εξωτερικεύει αυτά τα πράγματα και να πάρει κατευθύνσεις και να σταθεί στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας. Όταν το επιμελητήριο είναι ξένο σώμα και φοβάται να περάσει το μέλος από έξω μήπως και του ζητούσαν την συνδρομή του, γιατί αυτό είναι σήμερα το επιμελητήριο να μαζεύει συνδρομές για να μπορεί να θεωρήσει τα βιβλία ή να ψηφίσει. Είναι δυνατόν; Ο κόσμος δεν έρχεται και αυτό δεν οφείλεται στους εργαζόμενους ή στη διοίκηση. Οφείλεται στην αποξένωση του επιμελητηρίου. Δεν ξέρει ο κόσμος τι είναι.

ΠτΘ: Και στην πίτα όμως έρχονται περίπου χίλια άτομα…
Μ.Β.:
Από τα 6000 μέλη. Εκφράζουμε τους χίλιους. Αυτούς που καταφέραμε να ειδοποιήσουμε ή που τους στείλαμε ένα μήνυμα για χρόνια πολλά στη γιορτή τους, και καλά γίνεται αυτό. Δεν τον ενημερώσαμε όμως τι είναι το επιμελητήριο και τι μπορεί να περιμένει από αυτό. Εμείς αυτό θέλουμε. Να έρθουν τα μέλη μας και να απαιτήσουν. Το επιμελητήριο έχει βιβλιοθήκη, έχει δεδομένα που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος. Η διευθύντρια είναι δικηγόρος και μπορεί να τους καλύψει ανά πάσα στιγμή σε όποιο θέμα θέλουν. Υπάρχει νομικός σύμβουλος, υπάρχουν οικονομολόγοι.


Συντάκτης:Δάμωνας Δαμιανός
e-mail: dsdamon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: