Διαύγεια RSS - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛ. ΡΟΔΟΠΗΣ

26.11.07

Τα «Βέβηλα, Κίβδηλα, Σκύβαλα» του Κώστα Ζουράρι

Συζήτηση με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι, «Βέβηλα, Κίβδηλα, Σκύβαλα» πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης το βράδυ της Δευτέρας.
Το βιβλίο, το οποίο συγκεφαλαίωσε την πολεμική κατά του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, δίνει την αφορμή για ευρύτερο προβληματισμό πάνω στο θέμα της σχολικής διδασκαλίας στην Ιστορία. Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ. Νίκος Λυγερός, Νεκτάριος Δαπέργολας και ο ίδιος ο συγγραφέας Κώστας Ζουράρις.
O Κώστας Ζουράρις, μιλώντας για το βιβλίο εξήγησε ότι είναι ένα βιβλίο εναντίον του πρώην βιβλίου της ιστορίας της έκτης δημοτικού. Έτσι μπορώ να περηφανεύομαι με πολλούς δασκάλους, γονείς και θυμωμένους Έλληνες Μικρασιάτες, Κυπρίους, Μακεδόνες, Κρήτες ότι, επιτέλους, αυτό το κουρελούργημα, κατορθώσαμε και το διώξαμε, αναγκάσαμε το υπουργείο Παιδείας να καταλάβει ότι το ελάχιστο και στοιχειώδες καθήκον του είναι να δώσει ένα βιβλίο για τα παιδιά το οποίο να μην υβρίζει την Ελληνική ιστορία και τους προγόνους μας.
Είναι λάθος μόνο της ελληνικής διπλωματίας. Και όταν έπεσε η Πόλη πού ήταν το λάθος; Στον παγκόσμιο παράγοντα; Και όταν πέρασε από τις Θερμοπύλες ο Ξέρξης ποιος έφταιγε; Οι Έλληνες έφταιγαν. Ο παγκόσμιος παράγων κάνει τη δουλειά του. Ο παγκόσμιος παράγων θέλει κατακερματισμένες τις περιοχές, να διαλυθούν οι ιστορικοί λαοί που έχουν συνείδηση ταυτότητας, όπως εμείς.
Ο εκδότης της εφημερίδας «Αντιφωνητής» κ. Κώστας Καραϊσκος είπε για το βιβλίο «Βέβηλα, Κίβδηλα, Σκύβαλα» ότι σε αυτό «συγκέντρωσε την αρθογραφία του, που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Μακεδονία, όταν το βιβλίο της κ. Ρεπούση ήταν ακόμα στην επικαιρότητα. Βέβαια, είχαμε την ευτυχή κατάληξη που όλοι γνωρίζαμε και βρέθηκε στα σκουπίδια, στη θέση του, στο βιβλίο. Ωστόσο, ο αντίλογος του κ. Ζουράρι μας δίνει την αφορμή να σκεφτούμε γενικότερα για την αξία της ιστορίας μας, για την σχολική της διδασκαλία και για την σημασία που έχει για την ταυτότητά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: