Διαύγεια RSS - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛ. ΡΟΔΟΠΗΣ

10.11.11

Ο Μιχάλης Βεζυριαννίδης ηγείται ενός προσωπικού σχήματος

“Δεν εξαναγκάζουμε κόσμο να έρθει στο ψηφοδέλτιο μας, δεν πηγαίνουμε ούτε απειλώντας,
ούτε υπενθυμίζοντας σε κάποιους ότι παλιά εμείς σας είχαμε βοηθήσει και τώρα οφείλετε
να είστε δίπλα μας”

Μέχρι το Σάββατο 06 - 11 - 2011 ισχύει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, όπου το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σε σχέση με τους συνδυασμούς και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν. Ο Μιχάλης Βεζυριαννίδης πάντως επαναδραστηριοποιείται και μιλά για την υποψηφιότητά του σε μια περίοδο, που οι επαγγελματίες, ενώ πλήττονται, δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Καταθέτει τις απόψεις του και μιλά για την λειτουργία του και την στάση που θα κρατήσει σεβόμενος απόλυτα το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

«Είναι δύσκολα, όλοι έχουν τα καθημερινά τους προβλήματα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον και δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Παρόλα αυτά γίνεται μια προσπάθεια να στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια. Θέλουμε να έρθει νέο αίμα να εκφράσει τις σκέψεις και τις απόψεις του στα επιμελητήρια. Όμως ο κόσμος βασανίζεται από την καθημερινότητα του, από τα προβλήματα του. Είναι φοβισμένος, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της περιοχής μας όπως και όλης της χώρας, κρατούν άμυνα για μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει αισιοδοξία, δεν υπάρχει φως στο τούνελ”.

Μας δώσατε την αίσθηση ότι πριν από ένα μήνα το σκεφτόσασταν αν θα είστε υποψήφιος ή όχι. Από την άλλη βέβαια γνωρίζουμε ότι ο κ. Αργυρόπουλος φτιάχνει τον συνδυασμό του. Προς το παρόν δύο είστε που δηλώσατε επίσημα υποψηφιότητα. Γιατί δεν επετεύχθη συνεργασία με τον κ. Αργυρόπουλο; Είστε στον ίδιο πολιτικό χώρο και έχετε συνεργαστεί παλαιότερα. Υπάρχουν προσωπικές πικρίες για όσα συνέβησαν στις εκλογές της Ομοσπονδίας;

-Υπήρχε ένας προβληματισμός όλο το καλοκαίρι αν θα δραστηριοποιηθώ στον χώρο τον επιμελητηριακό και πάλι. Ήδη 12 χρόνια υπηρετώ τον επιμελητηριακό θεσμό και προσπαθώ να τον υπηρετώ με συνέπεια. Έβλεπα κόσμο ο οποίος προσπαθούσε να με πείσει να δραστηριοποιηθώ και πάλι για να μπορώ να τους εκφράσω, για να υπάρξει στο επιμελητήριο μια καινούρια προσπάθεια. Αυτό συνδυάστηκε με την διαπιστωμένη στασιμότητα που υπάρχει στο επιμελητήριο, μαζί με την καθίζηση στις προσπάθειες που έκανε το επιμελητήριο να ενημερώσει τους επαγγελματίες – τους βιοτέχνες να δραστηριοποιηθούν, να τους δώσει ένα τόνο ανάπτυξης και μια προοπτική.

Που οφείλεται αυτό;

-Η οικονομική κρίση οικονομική που ζούμε, είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης που προηγήθηκε. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν δυνατά μυαλά αυτή την στιγμή στην πατρίδα μας ή αν θέλετε και σε όλο τον κόσμο που να σηματοδοτούν νέες εξελίξεις. Υπάρχει μια στασιμότητα, πόσο μάλλον εδώ στην περιοχή μας. Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι, οι οποίοι θα δώσουν ένα τόνο αισιοδοξίας και μια ευαρέσκεια στον κόσμο να θέλει να δραστηριοποιηθεί. Όχι ότι εμείς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τα στεγανά αυτά που θα δώσουν μια νέα ώθηση, αλλά σας λέω όταν νέοι άνθρωποι έχουν κουραστεί από προσπάθειες που έχουν γίνει και προσπαθούν απλά να ξαναγίνουν, πρέπει αυτό να εκφραστεί. Είναι υποχρέωση κάποιων ανθρώπων να εκφράσουν το νέο που έρχεται κι έχει να κάνει με τεχνικά μέσα, με τη χρήση των υπολογιστών, των ξένων γλωσσών. Όταν βλέπουμε υπουργούς να κάνουν τηλεδιάσκεψη για να λύσουν προβλήματα της χώρας μας και βλέπουμε στο επιμελητήριο να έχουμε μείνει ακόμη σε μια στασιμότητα να καλέσουμε 10 ανθρώπους σε μια αίθουσα να τους ενημερώσουμε, δεν κάνουμε βήματα προόδου. Πρέπει να εφαρμόσουμε πιο δραστικούς τρόπους, υπάρχουν, άνθρωποι που γνωρίζουν να χειρίζονται αυτούς τους τρόπους, είτε είναι στο μουσουλμανικό ή στο χριστιανικό στοιχείο. Αυτή η ένωση πρέπει να γίνει άμεσα, δεν έχουμε άλλα περιθώρια, άλλες προτεραιότητες και να δώσουμε νέα ώθηση.

Διαπιστώνουμε δύο υποψηφιότητες από τον ίδιο πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με την ΝΔ που ακόμη δεν έχει προσδιορίσει αν θα κατεβάσει υποψήφιο ή όχι. Εσείς έχετε μέσα στις τάξεις σας ανθρώπους από όλα τα κόμματα, το ψηφοδέλτιο έχει κομματική χροιά ή είναι ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο;

-Η προσπάθεια την οποία κάνουμε είναι μια προσπάθεια η οποία αφουγκράστηκε την κοινωνία και υπάρχει μία πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου που λέει ότι πρέπει να φύγουμε μακριά από τα κόμματα. Όχι μονάχα επειδή δεν γίνονται κάποια από τα ρουσφέτια τους σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά γιατί ο πολιτικός χώρος δεν μπορεί πλέον να τους εκφράσει πουθενά. Δεν υπάρχει ο σοσιαλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, δεν υπάρχουν ούτε σαν ιδέες, ούτε σαν πρακτική καθημερινότητα, στον οικονομικό, στον κοινωνικό, σε κανέναν τομέα. Δεν έχουν απομείνει ούτε ψήγματα αυτών των ιδεολογιών. Αφουγκραζόμενοι την κοινωνία αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να εκφράσουμε κανένα πολιτικό χώρο, θέλουμε να εκφράσουμε μονάδες ανθρώπων, οι οποίοι σε συνεργασία μπορούν να δώσουν αποτελέσματα, μπορούν να παράξουν.

Πόσους υποψηφίους θα έχουν τα ψηφοδέλτια;

-Το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου αποτελείται από 21 μέλη, άρα κάθε ψηφοδέλτιο που σέβεται την προσπάθεια του πρέπει να έχει τόσα μέλη όσα για να καλύψει τις θέσεις του επιμελητηρίου.

Κρατάτε κάτι ως έκπληξη;

-Δεν υπάρχουν εκπλήξεις, απλά υπάρχει κατανόηση στους επαγγελματίες. Εγώ αντιλαμβάνομαι όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Είναι επαγγελματίες και πρέπει να κάνουν το χατίρι όλων. Όταν λοιπόν προσεγγίζουμε κάποιον για να στηρίξει την προσπάθεια μας, δεχόμαστε την όποια προσπάθεια στήριξης. Δεν εξαναγκάζουμε κόσμο να έρθει στο ψηφοδέλτιο μας, δεν πηγαίνουμε ούτε απειλώντας, ούτε υπενθυμίζοντας σε κάποιους ότι παλιά εμείς σας είχαμε βοηθήσει και τώρα οφείλετε να είστε δίπλα μας.

Για να δέσει μια συμφωνία χρειάζεται και “λίγο κρασί, λίγο κοψίδι…”

-Βεβαίως και χρειάζεται, αλλά όταν κάποιος είναι ευαισθητοποιημένος και θέλει να συνεισφέρει στα κοινά, στην επιχειρηματική κοινότητα, αντιλαμβάνεστε ότι θα το κάνει αφιλοκερδώς. Θα το κάνει όχι γιατί δεν έχει κάποιο άλλο μεράκι να ασχοληθεί, αλλά θα το κάνει για να βοηθήσει όλους τους συνανθρώπους του. Δεν θα το κάνει επειδή έχει μια υποχρέωση σε κάποιον ή θέλει από τα παλιά μια υποχρέωση, θα το κάνει επειδή το αγαπάει και το θέλει.

Ποιο είναι εκείνο που προτάσσετε ως επιχείρημα όταν πλησιάζετε κάποιον;

-Πηγαίνοντας σε κάποιον καινούριο, είτε για να του πούμε να μας ψηφίσει, είτε για να έρθει μαζί μας στο ψηφοδέλτιο, όσο έχουμε ακόμη το περιθώριο, του προτάσσουμε κατευθείαν αν έχει κουραστεί από όλα όσα γίνονται μέχρι τώρα. Όταν η απάντηση είναι άμεση, αβίαστη και εύκολα προφέρεται «φτάνει τόσο πια», αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος να δημιουργήσουμε κάποια νέα δεδομένα, τα οποία θα θέλαμε όλοι να είναι πολύ διαφορετικά. Βέβαια κάποιοι που είναι ήδη μέσα στο επιμελητήριο και είτε τελειώνουν την επαγγελματική τους θητεία, είτε την έχουν τελειώσει, προσπαθούν να επιβάλλουν κάποια πράγματα, να διαμορφώσουν καταστάσεις ή συνειδήσεις για να πάει η επιχειρηματική κοινότητα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό το οποίο εμείς λέμε και θέλουμε να εκφράσουμε είναι το νέο, το διαφορετικό, γι’ αυτό θέλαμε να είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο να στελεχωθεί από όλους, αλλά δεν γίνεται γιατί υπάρχουν τάσεις που δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων να συγκλίνουν.

Οι σχέσεις σας με τον κ. Αργυρόπουλο είναι καλές;

--Σαφέστατα, συμφωνήσαμε πολύ απλά στο ότι θα εκφράσει ο καθένας τις απόψεις του και από εκεί και πέρα ο κόσμος θα κρίνει και αυτός που θα πάρει έστω και μια ψήφο περισσότερη θα είναι ο νικητής και θα τον συγχαρούμε όλοι. Αυτός που θα πάρει τις λιγότερες θα είναι ο χαμένος και θα είναι αυτός που θα κάνει τον έλεγχο αυτών που θα είναι στην διοίκηση του επιμελητηρίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: