Διαύγεια RSS - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛ. ΡΟΔΟΠΗΣ

3.10.07

Φθινοπωρινή καταιγίδα φορολογικών ελέγχων

Στο μικροσκόπιο των ΔΟΥ ανέλεγκτες υποθέσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τώρα που το θυμήθηκα εσύ τι ψήφισες ;
Αν ψήφισες Νέα Δημοκρατία, το θέμα που ακολουθεί δεν σε αφορά.Επέλεξες την συγκεκριμένη Κυβέρνηση, με τις συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις και άρα δεν δικαιούσαι να μιλάς. Περίμενε καρτερικά να απολαύσεις τον βιασμό σου, μιάς και δεν μπορείς να τον αποφύγεις.
Για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν ψηφίσαμε Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύω στο γεγονός πως όποιος και αν κυβερνούσε σήμερα την Ελλάδα μας, θα έκανε κάτι διαφορετικό, μα δεν μπορώ να τον κατακρίνω κιόλας αφού δεν του έδωσαν πλειοψηφικά οι συμπατριώτες μας την ευκαιρία να δράσει. Άρα με την ελπίδα πως ίσως κάτι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην φοροεπιδρομή των επιχειρηματιών, σας καλώ μαζί να απολαύσουμε το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα το Κέρδος.
" Σε αγώνα δρόμου για τον έλεγχο χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων θα επιδοθεί το προσεχές διάστημα το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και την κάλυψη της μαύρης τρύπας που παρουσιάζει ήδη ο προϋπολογισμός. Στο στόχαστρο θα βρεθούν χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, η πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων από επιχειρήσεις, η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και εταιρικών μεριδίων μεγάλων εταιρειών αλλά ακόμη και υποθέσεις που έχουν ήδη περαιωθεί.
Σε συναγερμό οι εφορίεςΗ περιστολή της φοροδιαφυγής μέσω της έντασης των ελέγχων αποτελεί βασικό μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο με χθεσινή εγκύκλιο καλεί σε συναγερμό εφορίες, Διαπεριφερειακά και Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ και ΠΕΚ) και την ΥΠΕΕ με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως σε εκείνες τις υποθέσεις που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο φοροδοτικό ενδιαφέρον. Προκειμένου δε να μην υπάρχει «σύγχυση» των αρμοδιοτήτων των φορολογικών αρχών και καθυστέρηση των ελεγκτικών διαδικασιών το υπουργείο καθορίζει επ’ ακριβώς την αρμοδιότητα κάθε ελεγκτικού φορέα με βάση το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων, των βιβλίων που τηρούν αλλά και τον τόπο δραστηριοποίησής τους.
Ειδικότερα στην ελεγκτική αρμοδιότητα των ΔΕΚ τίθενται όλες οι επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν το 2006 τα 9 εκατ. Ευρώ. Τα ΠΕΚ θα είναι «υπεύθυνα» για τις επιχειρήσεις με τζίρο από 1,030 εκατ ευρώ μέχρι 9 εκατ. Ευρώ, οι ΔΟΥ Α’ τάξης για τζίρους από 1,030 εκατ ευρώ και οι ΔΟΥ Β’ τάξης για τζίρους μέχρι 100,000 ευρώ:Στα ΔΕΚ υπάγεται επίσης η αρμοδιότητα διενέργειας οριστικού (τακτικού) φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων των μητρικών επιχειρήσεων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων που υποχρεούνται να καταρτίζουν ενοποιημένους λογαριασμούς (ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις) ανεξάρτητα από τη διαχειριστική περίοδο που αφορούν και το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους.
Παράλληλα, στα ΔΕΚ και τα ΠΕΚ υπάγεται ακόμα η αρμοδιότητα οριστικού (τακτικού) φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων των επιχειρήσεων που αφορούν ανέλεγκτες χρήσεις πριν από οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό (συγχώνευση, απορρόφηση, διάσπαση κλπ) που έγινε μέχρι το έτος 2006 ή γίνεται τα έτη 2007 και 2008, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους και την κατά τόπον αρμόδια ΔΟΥ, για τη φορολογία του εισοδήματος τους, εφόσον η επιχείρηση ή κάποια από τις επιχειρήσεις που προήλθαν από τον μετασχηματισμό υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων (ΔΕΚ–ΠΕΚ).
Οι ΔΟΥ από την άλλη πλευρά έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου των παραγωγικών επενδύσεων των επιχειρήσεων που ανήκουν στην χωρική τους αρμοδιότητα. Αν όμως συμπίπτει να διενεργείται στις επιχειρήσεις αυτές έλεγχος από τα ΔΕΚ ή τα ΠΕΚ, τότε τα Ελεγκτικά αυτά Κέντρα υποχρεούνται να διενεργήσουν ταυτόχρονα και τον έλεγχο των παραγωγικών επενδύσεων.
Στις περιπτώσεις αλλαγής έδρας των επιτηδευματιών και φορολογουμένων γενικά, μετά το κλείσιμο της διαχειριστικής περιόδου που έληξε εντός του έτους 2006, ο οριστικός (τακτικός) έλεγχος των υποθέσεών τους εξακολουθεί να ανήκει στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, κατά τον χρόνο κλεισίματος της διαχειριστικής περιόδου 2006".

Δεν υπάρχουν σχόλια: